DEN HELDER - In de duinen bij Den Helder zijn begin dit jaar de resten van een in 1799 gesneuvelde Engelse soldaat gevonden.

Dat heeft directeur Katelijne van Sprongen van natuurcentrum De Helderse Vallei dinsdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het Noordhollands Dagblad.

De soldaat werd gevonden bij werk aan een natuurproject in de duinen van Den Helder. Volgens de provincie Noord-Holland gaat het om ''één van de meest waardevolle vondsten in Noord-Holland uit de tijd van Napoleon''.

De vondst is geheim gehouden om pottenkijkers te weren. In de Helderse duinen werd een strijd uitgevochten tussen een Britse invasiemacht en de Franse overheersers, die de Britten wilden verdrijven.

Coldstream Guards

De gesneuvelde soldaat hoorde bij de Coldstream Guards, de bekende wachters van Buckingham Palace. De provincie en De Helderse Vallei waren van plan dan het grote nieuws bekend te maken, maar het lekte eerder uit.

Het is de bedoeling dat de resten van de wapenrusting van de soldaat worden tentoongesteld in het Helderse Fort Kijkduin.

Onderzoekers proberen de identiteit van de soldaat te achterhalen, waarna het lichaam kan worden teruggebracht naar Engelse bodem.