AMSTERDAM - Wetenschappers hebben een gen gevonden dat de kans op diabetes bij overgewicht aanzienlijk vergroot.

Na tien jaar onderzoek beschrijven de onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin–Madison dit gen op 6 oktober in PLOS Genetics.

Het gevonden gen draagt in muizen met overgewicht bij aan het ontstaan van ouderdomsdiabetes. Het eiwit waar het gen voor codeert, fungeert als een rem op de insulineproductie in de alvleesklier.

Het is voor het eerst dat er een remmende functie in dit systeem is gevonden. Volgens Alan Attie van de Universiteit van Wisconsin- Madison 'speelt dit mechanisme bijna zeker ook bij mensen een rol.'

Glucose

Insuline, het stofje dat glucose afbreekt in het bloed, speelt een centrale rol in diabetes.
Normaal gesproken heb je insuline nodig als je iets eet, op andere momenten niet.

Bij mensen met obesitas is er meer insuline nodig om hetzelfde glucoseverlagende effect te krijgen, en de meesten zullen die extra productie van het enzym wel aan kunnen. Maar bij type 2 diabetes patiënten is die extra productie afgeremd, en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, zoals in coma raken en sterven.

Extra productie

Het aangemaakte eiwit zorgt in de bestudeerde diabetesgevoelige muizen voor het afremmen van die extra productie, terwijl de andere variant, gemeten in de diabetesongevoelige muizen, de extra productie wel toelaat.

De onderzoekers voegen er wel aan toe dat het ontstaan van diabetes waarschijnlijk niet aan één gen toe te schrijven is, maar dat het ontrafelen van cellulaire processen wel een manier is om de ziekte beter te doorgronden.