AMSTERDAM - Muizen worden antisociaal als de ontwikkeling van nieuwe hersencellen wordt onderbroken tijdens de puberteit. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Yale in de Verenigde Staten.

De wetenschappers onderzochten hiervoor muizen van verschillende leeftijden, hun resultaat publiceerden ze 4 oktober in het Journal of Neuroscience.

De onderzoekers brachten bij de muizen in de puberteit een stof in waardoor er geen nieuwe hersencellen meer gevormd konden worden.

Hierdoor hadden de muizen geen interesse meer in het verkennen van hun omgeving. Ook ontweken ze pogingen van soortgenoten om sociale activiteiten te ondernemen, terwijl ze daar normaal gesproken juist heel veel mee bezig zijn.

Bekijk de video

Het blokkeren van hersencelontwikkeling bij volwassen muizen had geen effect op het geteste sociale gedrag. Volgens de onderzoekers suggereert dit, als de muizen eenmaal volwassen zijn, dat bepaalde vormen van sociaal gedrag niet meer door nieuwe hersencellen beïnvloed wordt.

Mogelijk levert het onderzoek in de toekomst antwoorden op voor verschillende geestelijke ziekten, zoals schizofrenie. Hierbij worden te weinig nieuwe hersencellen in de hippocampus aangemaakt.

De symptomen van schizofrenie komen vaak voor het eerst tijdens de puberteit naar voren.