MASSACHUSETTS - De Harvard Universiteit is niet langer 's werelds beste universiteit.

Na acht jaar is de Amerikaanse instelling verdrongen van de eerste plaats op de jaarlijkse Times Higher Education ranglijst, die donderdag is gepubliceerd

De nieuwe nummer één is het California Institute of Technology (Caltech) in Pasadena, vorig jaar nog tweede. Harvard is gezakt naar een gedeelde tweede plaats, samen met de Stanford University.

De ranglijst is opgesteld aan de hand van 13 criteria. Dat zijn onder meer de hoeveelheid onderzoek, de lesomgeving en internationale samenstelling.

Sociale factoren

De wisseling aan de top komt mede omdat de Californische universiteit meer heeft geïnvesteerd in onderzoek. Bovendien speelt mee dat sociale factoren dit jaar zwaarder wegen in de criteria.

Nederland

Nederlandse universiteiten hebben een enorme opmars gemaakt op de ranglijst en komt op de derde plaats wat betreft het aantal universiteiten in de top-200 van de ranglijst, die wordt gedomineerd door Amerikaanse en Britse universiteiten.

In verhouding tot het bruto nationaal product staat Nederland zelfs op de tweede plaats ter wereld, na Hongkong.

Utrecht

De universiteit van Utrecht prijkt als hoogste Nederlandse instelling op de 68ste plaats, gevolgd door Wageningen op nummer 75 en Leiden op 79. Vorig jaar kwam de eerste Nederlandse universiteit (Eindhoven) pas op plaats 114.

Een woordvoerster van de Universiteit Utrecht zegt ''uiteraard’’ erg blij te zijn met de hoge notering. ''Vorig jaar stonden we op plaats 142, dat was een negatieve uitschieter. We moeten er wel bij aantekenen dat er vorige keer een nieuwe manier van meten was, waardoor er veel verschuivingen waren.’’

Zijlstra

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) noemt de hogere ranking voor Nederlandse universiteiten ''volledig verdiend’’. Dat liet hij donderdag in een reactie weten.

''Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor de Nederlandse universiteiten en voor het hele onderwijs’’, aldus de staatssecretaris.

Kritisch

Zijlstra heeft ook nog een kritische noot. ''Andere landen zitten niet stil. Wij kunnen het ons dus niet veroorloven om te verslappen.’’ Hij wil dat universiteiten en hogescholen zich meer gaan richten op activiteiten waar ze goed in zijn. ''Alleen dan kun je de absolute wereldtop bereiken en je daar handhaven.’’