AMSTERDAM - Solar Orbiter en Euclid zijn door de ESA Science Programme Committee uitgekozen als de volgende 'medium-class' missies in het Europese ruimteonderzoeksprogramma Cosmic Vision 2015-2025.

Solar Orbiter moet in 2017 gelanceerd worden en gaat vanaf relatief kleine afstand onderzoek doen aan verschijnselen op het oppervlak van de zon, aan de zonnewind, en aan energierijke zonnevlammen die het magnetisch veld van de aarde kunnen verstoren en problemen kunnen opleveren voor o.a. elektriciteitscentrales en satellieten.

Euclid wordt in 2019 gelanceerd en moet de groteschaalstructuur van het heelal in kaart gaan brengen. De hoop is dat op die manier meer inzicht wordt verkregen in de ware aard van de mysterieuze donkere energie, die de oorzaak is van de versnellende uitdijing van het heelal.

De derde kanshebber in het selectieproces, Plato (die jacht moet gaan maken op planeten bij andere sterren) is nog niet helemaal van de baan: mogelijk wordt die ruimtetelescoop in een later stadium alsnog gerealiseerd.