AMSTERDAM - Het risico om HIV te krijgen is twee keer zo groot bij vrouwen die de pil of injecteerbare hormonale anticonceptiemiddelen gebruiken.

Als vrouwen eenmaal besmet zijn, heeft hun partner ook een verdubbelde kans om het virus te krijgen, volgens een Amerikaanse studie van de Universiteit van Washington.

De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift The Lancet Infectious Diseases. De afgelopen twintig jaar hebben meerdere studies de pil in verband gebracht met HIV, maar tot nu toe waren de conclusies altijd in strijd met elkaar.

Het onderzoek is van wereldwijd belang omdat 140 miljoen vrouwen hormonale anticonceptiemethoden gebruiken.

Partners

In twee lange-termijn studies van 2004 tot 2010 werden 3790 heteroseksuele koppels meegenomen, waarbij steeds één van de partners al met HIV was geïnfecteerd en de ander niet.

De stellen woonden in zeven verschillende Afrikaanse landen, waren meestal getrouwd en hadden kinderen.

Van de 1314 stellen waarbij de man HIV had, was de kans 6,6 op de 100 dat vrouwen met hormonale anticonceptie het ook kregen. Bij vrouwen die geen hormonen slikten of spoten was die kans 3,8 op de 100. Van de 2476 stellen waarbij de vrouw HIV had en wel of geen hormonen gebruikte, was de kans 2,6 tegenover 1,5 op de 100 dat hun mannen ook besmet werden

Dubbele bescherming

De bevindingen pleiten volgens de onderzoekers voor een dubbele bescherming. Ze hopen dat vrouwen gestimuleerd worden om naast hormonale anticonceptie ook condooms te gaan gebruiken. Op die manier verwachten ze het risico op HIV, met name in Afrikaanse landen, te verlagen.

Volgens de Verenigde Naties waren eind 2010 meer dan 34 miljoen mensen besmet met HIV.