AMSTERDAM - Patiënten hoeven na een operatie binnenkort misschien niet meer urenlang versuft bij te komen. Onderzoekers in Boston wisten ratten versneld uit hun narcose te wekken, door toediening van een shot ritalin.

De onderzoekers van het Massachusetts General Hospital beschrijven hun resultaten in de nieuwste editie van het tijdschrift Anesthesiology.

Ritalin staat bekend als het meest toegepaste medicijn tegen ADHD. Voor mensen zonder ADHD is het een stimulerend middel, dat veel weg heeft van amfetamine (speed). Ritalin verhoogt de dopaminespiegel en norepinefrinespiegel in de hersengebieden die met lichamelijke opwinding te maken hebben, waardoor je hartslag versnelt en bloeddruk stijgt.

Narcosemiddel

De onderzoekers dienden de ratten eerst het veelgebruikte narcosemiddel isofluraan toe. Even later gaven ze de helft van de diertjes een infuus van fysiologisch zout (placebo) en de andere helft een shot ritalin.

De placeboratten ontwaakten gemiddeld na 280 seconden, de ritalinratten na 91 seconden. Dienden de onderzoekers tegelijk het middel droperidol toe dat het ritalin blokkeert, dan verliep het ontwaken weer net zo traag als met een placebo.

Coma

Als hetzelfde effect ook bij mensen optreedt, kan het middel hun ontwaaktijd van uren naar enkele tientallen minuten verkorten, denken de onderzoekers. "Op dit moment kunnen we nog niks anders doen dan wachten," zegt hoofdonderzoeker Emery Brown op de website van New Scientist.

Volgens de onderzoekers zou ritalin mogelijk ook kunnen helpen om mensen uit een coma te laten ontwaken. Een narcose is in feite een tijdelijke, bewust veroorzaakte coma.