AMSTERDAM - Drie keer per week straatvoetbal spelen halveert de gezondheidsrisico's van daklozen. Ze worden er fitter van en beoefenen de sport met plezier, concluderen onderzoekers van de Universiteiten van Exeter en Kopenhagen.

De wetenschappers publiceerden hun bevindingen online publiceerden in het European Journal of Physiology. De lichamelijke conditie van daklozen is over het algemeen zwak.

Ze hebben een vaak een matig uithoudingsvermogen, hoge bloeddruk en gebruiken vaak sigaretten, alcohol en drugs.

Daklozen leggen weliswaar gemiddeld meer kilometers per dag te voet af dan niet-daklozen - meer dan tienduizend stappen per dag - maar intensieve lichamelijke arbeid schiet er meestal bij in.

Kampioenschap

In verschillende landen waaronder Nederland stimuleren maatschappelijke organisaties en overheden door middel van activiteitsprogramma's de daklozen te helpen. Nederland kent zelfs een nationaal kampioenschap, waarvan eind augustus in Amsterdam de finale werd gespeeld.

Zuurstofopname

De onderzoekers volgden 55 daklozen in Kopenhagen twaalf weken. De helft ging drie keer per week straatvoetballen, de andere helft niet. De voetballers verhoogden hun zuurstofopname met elf procent.

Dat verlaagt de kans op overlijden met 50 procent, blijkt volgens de onderzoekers uit eerder onderzoek.

Motivatie

De sportende daklozen verloren 2,5 procent lichaamsvet en hun cholesterol daalde 6,4 procent. Minstens zo belangrijk, melden de onderzoekers, is dat de deelnemers erg gemotiveerd waren.

Gemiddeld kwam de helft bij elke sessie opdagen, veel meer dan bij eerder onderzochte sportactiviteiten voor daklozen.