AMSTERDAM - Wetenschappers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam beweren dat zij vrij nauwkeurig het succes van opkomende leiders in bijvoorbeeld het leger en de politiek kunnen voorspellen.

Zij hebben daarvoor een computermodel ontwikkeld dat zij volgende week op een wetenschappelijke conferentie in de VS presenteren, meldde de VU maandag.

In het model wordt een verband gelegd tussen de lichaamskenmerken van een leider, de boodschap die deze persoon verkondigt en de omstandigheden waarin hij of zij beslissingen moet nemen.

Het model laat bijvoorbeeld zien dat wanneer mensen grote dreiging ervaren, leiders met een mannelijk gezicht succesvol zijn als ze in hun boodschap die dreiging benadrukken.

Vrouwelijk gezicht

Een leider met een vrouwelijk gezicht daarentegen kan zich in dezelfde situatie juist beter als vredestichter profileren en in de boodschap duidelijk maken dat samenwerking in plaats van strijd de beste oplossing is.

Het Amerikaanse Office of Naval Research Global (ONRG) financierde een deel van het onderzoek. Een belangrijk doel was om een methode te vinden waarmee in conflictgebieden vreedzaam kan worden samengewerkt met de bevolking.