AMSTERDAM - Suikervrije toetjes kunnen toch lekker zoet smaken. Zolang mensen maar voor of tijdens het eten naar een 'zoet' plaatje kijken van bijvoorbeeld een sappige aardbei of perzik, aldus Groningse wetenschappers.

Hersenonderzoekers in Groningen hebben ontdekt dat mensen iets zoeter vinden smaken zodra er een 'zoete' illustratie op de verpakking staat. Veel toetjes en snoepverpakkingen hebben nu weliswaar 'zoete' kleurtjes, maar die hebben minder lang effect.

Een illustratie van echt voedsel kan ervoor zorgen dat we de smaak nog zoeter vinden, ook nadat we de verpakking weer terug in de koelkast hebben gezet.

Hersenonderzoeker Marije van Beilen van het Universitair Medisch Centrum Groningen: "We denken dat de herinnering aan zoet voedsel dat je eerder hebt geproefd, de smaak beïnvloedt. Na het zien van het plaatje gaan de hersenen de smaak alvast 'aanmaken'."

Gezonder

Haar ontdekking biedt mogelijkheden, zegt Van Beilen. "Dit kan voor fabrikanten een relatief goedkope manier zijn om producten gezonder te maken en ze toch lekker te laten smaken."

De hersenonderzoeker denkt bovendien dat de uitkomsten evengoed kunnen gelden voor ander ongezond voedsel. "We hebben geen reden om aan te nemen dat hetzelfde mechanisme bij vet en zout eten niet ook een rol speelt."

Geur

Het is al langer bekend dat het toevoegen van een geur aan bijvoorbeeld yoghurt, de smaakbeleving kan beïnvloeden. Mensen ervaren yoghurt met aardbeiengeur als zoeter dan yoghurt zonder aardbeiengeur.

Dit is echter de eerste keer dat gekeken is naar de effecten van proeven, ruiken én zien op smaakervaringen. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine PLoS One.