AMSTERDAM – Archeologen hebben in een grot in Frankrijk een grote hoeveelheid prehistorische tekeningen van kinderen aangetroffen.

De kindertekeningen zijn ontdekt in de zogenaamde 'grot van de honderd mammoeten' in Rouffignac. De prehistorische kunst is waarschijnlijk gemaakt door kinderen van drie tot zeven jaar oud die met hun vingers in de zachte, rode klei op de wanden tekenden.

Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van onderzoek aan de Universiteit van Cambridge.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen met een speciale methode waarbij de leeftijd van een grottekenaar wordt vastgesteld op basis van de afdrukken van hun vingers en het soort tekeningen dat ze maakten.

“We hebben de individuele kinderen geïdentificeerd door hun tekeningen te vergelijken”, aldus hoofdonderzoeker Jess Cooney op BBC News. “De mooiste tekeningen zijn gemaakt door een kind dat ongeveer vijf jaar oud was en we zijn er vrij zeker van dat het om een meisje ging."

Kindergang

“De door kinderen gemaakte afbeeldingen zijn te vinden in elk vertrek van de grot”, aldus Cooney. "Eén van de gangen is zelfs zo rijk aan kindertekeningen dat het waarschijnlijk een speciale plek was voor hen. Het is niet duidelijk of deze gang bedoeld was voor spel of voor speciale rituelen met kinderen." 

De onderzoekers registreerden ook welke diersoorten door de kinderen zijn getekend. Op de wanden van de groeves zijn 158 mammoeten gevonden, 28 bizons, 15 paarden en twaalf geiten.

Hulp

De positie van de afbeeldingen verraadt overigens dat de kinderen soms wel hulp kregen van volwassenen. “Sommige van de kindertekeningen bevinden zich zo hoog op de wand dat ze moeten zijn opgetild, of misschien zaten ze op de schouders van een volwassene”, aldus Cooney.