UTRECHT – De aquaria en vissenkommen die veel mensen thuis hebben staan bieden te weinig ruimte en zorgen daardoor voor onnatuurlijk agressief vissengedrag.

We hebben dit niet door omdat we de vissen niet in hun natuurlijk leefomgeving kennen.

Dit zegt Ronald Oldfield, een Amerikaanse bioloog die het gedrag van een bepaalde baarsachtige heeft bestudeerd, van de kratermeren in Midden-Amerika waar de vis oorspronkelijk vandaan komt, tot grote vijvers in dierentuinen en aquaria van normale huiskamerformaten.

In zijn publicatie in een wetenschapsblad voor dierenwelzijn, het Journal of Applied Animal Welfare Science, schrijft Oldfield dat de vissen veel vaker dreigende signalen afgeven met de vinnen en charges uitvoeren naar soortgenoten wanneer ze in een aquarium zitten, dan wanneer ze zich met een gelijke visdichtheid in een grotere ruimte bevinden.

Om te voorkomen dat gemeten agressief gedrag met voortplanting te maken zou hebben, zijn alleen jonge, nog niet geslachtsrijpe vissen onderzocht. Daarnaast werd vissenvoer verwijderd, zodat ook dit geen bron van competitie kon zijn.

Levensgeluk

Vissenwelzijn zou volgens de bioloog door veel mensen niet belangrijk worden gevonden en daarom ook nauwelijks wetenschappelijk zijn onderzocht.

Gezien de schaal waarop vissen worden gehouden, vindt hij dat zelf onterecht. Naar schatting gaat het om vele honderden miljoenen huisdieren.

Voor aquariumbezitters heeft Oldfield nog wel een tip. Uit zijn onderzoek blijkt niet alleen een groter waterbasin te leiden tot minder agressief gedrag, ook een ‘complexere leefomgeving’ voor de vissen. In aquaria met veel verschillende schuilplekken en waterplanten zouden de baarzen meer van hun soortgenoten tolereren.