BAARN - Ouderen met een vitamine B12-gebrek hebben waarschijnlijk kleinere hersenen en scoren slechter op cognitieve testen.

Onderzoekers van Rush University Medical Center volgden 121 mensen van 65 jaar en ouder.

Hun bloed werd getest op indicatoren voor een vitamine B12-gebrek. Daarnaast werden hun geheugen en cognitieve vaardigheden beoordeeld. Het volume van de hersenen werd gemeten door middel van MRI-scans.

Breinvolume

Het breinvolume neemt altijd af bij het ouder worden. Degenen met vier of vijf markers voor vitamine B12-gebrek bleken een kleiner hersenvolume te hebben en slechter te scoren op cognitieve testen.

Mensen waarbij de hersenen het meest krimpen, lopen meer risico op het ontwikkelen van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Supplementen

"Het is te vroeg om te zeggen of vitamine B12-supplementen of aanpassingen in de voeding deze problemen kunnen voorkomen. Het is een interessante vraag om verder te onderzoeken.", aldus onderzoeker Christine C. Tangney.

Vitamine B12-gebrek is moeilijk vast te stellen bij ouderen. Het is dan ook niet het lage vitamine B12-niveau in het bloed dat in verband gebracht wordt met het krimpende brein, maar markers die een indicatie geven voor een tekort aan vitamine B12.