AMSTERDAM – Vogels bouwen hun nesten niet instinctief, maar moeten deze vaardigheid leren. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt.

De kunst van het bouwen van een nest is niet aangeboren bij vogels. De techniek varieert sterk per individu.

Zo bouwen sommige vogels hun nest van links naar rechts, terwijl hun soortgenoten juist van rechts naar links werken. Dat meldt BBC News op basis van onderzoek aan de Universiteit van Edinburgh en de Universiteit van St. Andrews.

Grassprieten

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door filmbeelden van maskerwevers in Botswana te bestuderen. Deze vogels bouwen gedurende het broedseizoen meerdere complexe nesten.

Bij de bouw van deze nesten bleek ervaring erg belangrijk. Meer ervaren vogels lieten minder vaak grassprieten uit hun snavel vallen tijdens de aanleg van het nest. Ook had elk individu een uniek plan van aanpak. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Processes.

Variatie

“Als vogels hun nest zouden bouwen op basis van genetische aanleg zou je verwachten dat ze hun nest allemaal op dezelfde manier zouden bouwen”, verklaart hoofdonderzoeker Patrick Walsh.

“Maar bij de maskerwever is er een grote variatie in aanpak te zien, die duidelijk laat zien dat ervaring een grote rol speelt", aldus Walsh. "Voor elke vogel geldt waarschijnlijk: oefening baart kunst.”