AMSTERDAM - Met 400 te vroeg geboren baby's wordt de komende anderhalf jaar getest wat beter is: kunstvoeding of moedermelk van een andere vrouw dan de biologische moeder.

Zo'n 40 vrouwen hebben tot nu toe melk gedoneerd voor de proef van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

''We zijn nu een voorraad aan het opbouwen voor het wetenschappelijke onderzoek'', aldus een woordvoerster van het VUmc.

In het onderzoek, dat in vier ziekenhuizen loopt, worden 400 te vroeg geboren baby's gevolgd van wie de moeder zelf geen borstvoeding kan geven. ''De helft krijgt kunstvoeding, de andere helft gedoneerde melk. Als blijkt dat donormelk beter is voor de baby's, kan het aan meer vrouwen gegeven worden.''

Medische indicatie

De woordvoerster vermoedt dat de melk ook na de proef alleen op medische indicatie en via het ziekenhuis wordt uitgegeven. ''Er zit absoluut geen commerciële gedachte achter, we willen het geven van borstvoeding niet ontmoedigen.''

De vrouwen die hun moedermelk doneren, worden eerst grondig gescreend. Ze moeten onder meer aangeven of ze drugs gebruiken, roken, alcohol drinken en of ze medicijnen gebruiken.