BAARN - Kinderen tussen de 7 en 12 jaar die pas na tien uur in bed liggen zijn angstiger en lopen een groter risico op een depressie.

Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 700 kinderen dat deze week gepubliceerd is in Research in Development Disabilities.

"We wisten al dat schoolprestaties lijden onder het slaaptekort van kinderen, maar nu wordt bevestigd dat dat tekort ook leidt tot een hogere kans op depressieve klachten en angstklachten.", zegt Caroline Kluft, psycholoog van het slaapcentrum bij het Medisch Centrum Haaglanden vandaag in het Algemeen Dagblad.

Aziatisch onderzoek

In het onderzoek wordt gesproken van 4,5 keer zoveel kans op depressie bij kinderen die te laat naar bed gaan. Kluft: "Het gaat om Aziatisch onderzoek, dus je kunt die vergrote kans niet één op één vergelijken met Nederland, maar het is wel heel duidelijk dat er een verband bestaat."

Het is belangrijk om ouders bewust te maken van de gevaren, vindt Kluft. "Kinderen zijn de volwassenen van straks. Angsten en depressies vormen nu al een enorme kostenpost."