AMSTERDAM - Pinguïns maken gebruik van hun reukvermogen om hun familie en vrienden te herkennen. Daardoor zijn ze in staat zich te herenigen met nauwe verwanten.

Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Chicago, zo meldt Reuters. Het gehele onderzoek is te lezen in het tijdschrift PLoS ONE.

Uit een experiment blijkt dat pinguïns door middel van hun geur liever in de aanwezigheid van hun familie en vrienden verkeren dan onbekende pinguïns. Onderzoeker Jill Mateo bevestigt dat de geur wordt gebruikt om nauwe verwanten op te sporen en paren met familieleden te voorkomen.

Mateo zegt dat hun reukvermogen kan helpen om hun familie en vrienden te vinden en misschien zelfs hun vrienden te kiezen.

Klieren

De onderzoekers werkten met 22 bedreigde pinguïns. Het gedrag van de vogels werd onderzocht door olie uit hun klieren te bestuderen. De geur van de klieren, die zich in de buurt van de staart bevindt, wordt door de vogels opgemerkt.

“Het is voor vogels belangrijk te weten wie hun verwanten zijn, zodat ze ook hun broedgebieden kunnen vinden", voegt Jason Watters van de Chicago Zoological Society toe.

Het is belangrijk dat als vogels verhuizen naar een ander gebied daar vervolgens in aanraking komen met bekenden, stelt Watters. Dat vergroot de kans dat de vogels in het gebied blijven.

Onderscheid

Het was al bekend dat de zeevogels hun reukvermogen gebruiken om voedsel of broedplaatsen te vinden. Maar dit is het eerste onderzoek naar het reukvermogen van pinguïns waaruit blijkt dat de vogels onderscheid maken tussen naaste verwanten en vreemden, zo stellen de onderzoekers.