'Planetoïde niet oorzaak uitsterven dinosauriërs'

UTRECHT – Amerikaanse wetenschappers denken dat de planetoïde Baptistina toch niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de uitstervingsgolf aan het einde van het Krijt.

Dit was de meest genoemde kandidaat om een grote inslag op Aarde te verklaren, die 66 miljoen jaar geleden het einde betekende van onder andere de dinosauriërs en de ammonieten, een inktvisklasse met karakteristieke spiraalvormige schelpen.

Brokstukken van Baptistina houden zich nog steeds op in de planetoïdengordel tussen Jupiter en Mars. Door hier infraroodopnamen van te maken, zijn NASA-wetenschappers er beter in geslaagd de omvang en leeftijd van het oorspronkelijke hemellichaam in te schatten.

Baptistina blijkt nu zowel kleiner als jonger dan eerder gedacht. Daarmee lijkt het uitgesloten dat een van haar brokstukken verantwoordelijk was voor een vernietigende inslag op onze planeet.

Inslaghypothese

Het is voor de wetenschap sinds lang een raadsel hoe zoveel dominante diersoorten in een klap van de aardbodem leken te zijn verdwenen.

In 1980 ontdekte een Amerikaanse wetenschapper dat in afzettingen die rond deze kritieke periode worden gedateerd, soms een zeldzaam mineraal voorkomt: iridium. Aan het aardoppervlak komt deze stof weinig voor, maar sommige planetoïden zijn er rijk aan. Zo werd de inslaghypothese geboren.

Uitstervingsgolven

Dergelijke vernietigende inslagen zijn echter uiterst zeldzaam, blijkt uit bestudering van de verdere geschiedenis van de Aarde.

Zo speelden buitenaardse invloeden waarschijnlijk slechts een ondergeschikte rol op de grens van het Perm en het Trias, de grootste massa-extinctie die onze planeet heeft gezien, bijna 200 miljoen jaar vóór het uitsterven van de dinosauriërs, en hielden de overige drie grote uitstervingsgolven waarschijnlijk uitsluitend verband met historische klimaatveranderingen.

Krater zonder afzender

Toch houden de NASA-wetenschappers er vertrouwen in dat de inslaghypothese rond het uitsterven van de dinosauriërs wel terecht is. Diep onder de Golf van Mexico is de omtrek gevonden van een grote krater die waarschijnlijk rond dezelfde tijd is ontstaan.

Voor de astronomen is het nu verder speuren naar brokstukken van een andere kandidaat-meteoriet, die mogelijk net als Baptistina tot de dag van vandaag in ons zonnestelsel rondzwerven.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie