AMSTERDAM - Patiënten met een beroerte kunnen met behulp van kleine elektrische schokken sneller herstellen.

Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Oxford, zo meldt The Independent.

Door de schokken groeien zenuwverbindingen in de hersenen die als gevolg van zuurstofgebrek verloren zijn gegaan. De schokken hebben geleid tot aanzienlijke verbeteringen in de vorm van hersenactiviteit, blijkt uit proeven met gezonde vrijwilligers.

Het onderzoek ondersteunt het idee dat de hersenen zichzelf tot op zekere hoogte uit zichzelf herstellen en nieuwe beschadigde gebieden kunnen omzeilen, zegt onderzoeker Heidi Johansen-Berg namens de Universiteit van Oxford.

Techniek

Deze techniek bestaat uit het plaatsen van rubberen plaatjes aan elke kant van de schedel. De elektrische schokken worden vervolgens van het ene naar het andere plaatje doorgegeven.

Volgens Johansen-Berg heeft het herstel in de hersenen vooral effect op slecht herstelde patiënten. Het is mogelijk dat er in de hersenen een extra route wordt aangebracht op weg naar herstel.

"Het brein is veel dynamischer dan eerder werd gedacht," vertelt Johansen-Berg.

Computerspellen

Ook blijkt uit proeven met beroertepatiënten dat het spelen van computerspellen de werking in de hersenen stimuleert. Beschadigde gebieden worden omzeild door het verwerven van nieuwe verbindingen tussen zenuwcellen in het onbeschadigde hersengebied.