AMSTERDAM - Uitzicht op geld kan mensen daadwerkelijk doen watertanden. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.

Mensen die een sterke behoefte aan macht hebben, maken meer speeksel aan als ze naar foto’s kijken van bankbiljetten. Maar ook het uitzicht op een sportauto kan mannen doen watertanden.

Dat meldt nieuwssite Eurekalert op basis van onderzoek aan Northwestern University.

Honger

“In veel talen wordt het fenomeen honger en watertanden in verband gebracht met voorwerpen die niet aan voedsel zijn gerelateerd", aldus hoofdonderzoeker David Gal. "Wij vroegen ons af: maken mensen echt meer speeksel aan als ze verlangen naar materiële zaken?”

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de speekselproductie te meten van mensen die naar beelden van bankbiljetten keken.

De hoeveelheid speeksel werd in kaart gebracht door een rolletje katoen in de mond van de proefpersonen aan te brengen. Ook werd van tevoren het zelfvertrouwen van alle deelnemers gemeten.

Uit het onderzoek bleek dat vooral mensen met weinig zelfvertrouwen of een gevoel van macheloosheid extra speeksel aanmaken bij het zien van geld. De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Consumer Research.

Sportauto

Een vervolgexperiment wees uit dat de speekselproductie van mannen ook toeneemt wanneer ze naar foto’s sportauto’s kijken. De toename werd met name geconstateerd bij mannen die een date met een vrouw in het vooruitzicht werd gesteld.

“Dit suggereert dat mensen vooral watertanden van materiële zaken als ze hevig naar deze voorwerpen verlangen om een doel te bereiken”, verklaart Gal.

Beloningssysteem

De wetenschapper kan alleen nog gissen naar de reden waarom mensen meer speeksel aanmaken door het verlangen naar geld of sportauto’s.

“Het is mogelijk dat alle objecten waar we naar verlangen hetzelfde beloningssysteem in ons brein activeren”, aldus Gal. “Het aanmaken van speeksel is waarschijnlijk weer het gevolg van de activatie van dat systeem.”