AMSTERDAM - Baby’s ontwikkelen al complexe gezichtsuitdrukkingen in de baarmoeder. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Amerikaanse wetenschappers.

De eerste expressies op de gezichten van foetussen ontstaan al na 24 weken zwangerschap. De gezichtsuitdrukkingen worden daarna steeds complexer.

Na ongeveer 35 weken zijn emoties herkenbaar op het gelaat. Dat meldt nieuwssite ScienceDaily op basis van onderzoek aan Durham University.

Echografie

“Ons onderzoek heeft voor het eerst aangetoond dat gezonde foetussen een ontwikkeling doormaken van simpele naar complexe gezichtsuitdrukkingen”, verklaart hoofdonderzoeker Brian Francis. “Op die manier wordt de foetus voorbereid op het leven na de geboorte.”

De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking door verschillende echografieën te maken van gezonde foetussen. De ongeboren baby’s waren na 24 weken in staat om simpele bewegingen te maken met hun gezichtsspieren. Zo konden ze hun lippen strekken en hun mond openen.

Emoties

Na 35 weken lieten de foetussen complexere expressies zien, zoals het optrekken van hun wenkbrauwen en het aansturen van individuele gezichtsspieren. Daardoor waren er voor het eerst emoties van hun gezicht af te lezen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE.

“We hebben op de scans zo veel meer gezien dan we hadden verwacht”, verklaart onderzoekster Nadja Reissland.

Knipperen

“We wisten bijvoorbeeld wel dat baby’s al knipperen voor de geboorte, maar nu hebben we voor het eerst de bewegingen van het gezicht gemeten die uiteindelijk resulteren in herkenbare gezichtsuitdrukkingen", aldus Reissland.