UTRECHT – Duitse wetenschappers zijn erin geslaagd kunstmatige bloedvaten te printen met behulp van een 3D-printer.

In Nederland stonden begin deze maand meer dan 1300 mensen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie.

Slechts ongeveer de helft tot een derde van deze patiënten kan per jaar worden geholpen door het lage aantal donoren.

Dit grote tekort aan donororganen is niet alleen een probleem in Nederland, maar doet zich wereldwijd voor. Daarom proberen onderzoekers over de hele wereld al jarenlang organen te kweken in laboratoria. Wetenschappers van Duits onderzoeksinstituut Frauenhofer hebben nu voor het eerst kunstmatige bloedvaten weten te maken.

Onbruikbaar

De vinding is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het kweken van organen en weefsel. Zo werd in andere laboratoria al eerder orgaanweefsel in het lab gecreëerd, maar dit was niet bruikbaar omdat er geen bloedvaten inzaten die voedingsstoffen door het weefsel konden verspreiden. Hierdoor was het niet levensvatbaar.

Grote bloedvaten kunnen direct met de 3D-printer worden geprint. Het oorspronkelijke probleem zat hem echter in de kleinere vaten zoals haarvaten die hiervoor te klein en complex zijn. Door de 3D-printtechniek te combineren met een speciale laser, wisten de onderzoekers echter ook deze vaten te maken.

Om ervoor te zorgen dat de aders in het lichaam hun werk doen, is een speciaal materiaal ontwikkeld. Hieraan kunnen cellen en eiwitten van een patiënt worden vastgemaakt, zodat bijvoorbeeld voedingsstoffen of zuurstof op de juiste plaats in het lichaam terechtkomen.

Bypass

Volgens de wetenschappers is het nog te vroeg om de aders te gebruiken voor de transplantatie van kunstmatige organen. Ze kunnen echter wel al voor andere doeleinden worden ingezet, zoals ter vervanging van bepaalde dierenproeven of in de behandeling van bypass-patiënten.