BRADFORD - Er is een nieuw camerasysteem ontwikkeld dat kan ontdekken of mensen liegen. De leugendetector doet dit door zich te focussen op onze gezichten wanneer we praten.

Onderzoekers noemen het systeem een krachtig hulpmiddel voor veiligheidsdiensten. De eenvoudige videocamera maakt in twee derde van de gevallen onderscheid tussen waarheid en leugen, zo meldt BBC News.

De nieuwe leugendetector is tot nu toe alleen getest op vrijwilligers. Later dit jaar wordt het nieuwe systeem ingezet op een Britse luchthaven.

Bloedtoevoer

De nieuwe aanpak volgt na jaren van onderzoek naar hoe we onbewust onze emoties veranderen en naar de bloedtoevoer in onze huid.

Oogbewegingen, wijdere pupillen, het samendrukken van onze lippen, rimpels onder de neus, zwaar ademen en slikken zouden symptomen zijn van liegen. Dit zijn enkel de zichtbare bewegingen. Ook zwellende bloedvaten onder onze ogen verraden een leugen.

Angst

De emotie angst speelt hierin een grote rol. Het gaat hier om de angst om niet te worden geloofd door anderen en de angst om te worden betrapt.

Professor Hassan Ugail van de Bradford Universiteit is ervan overtuigd dat uiteindelijk rond de 90 procent van de mensen die liegen hiermee wordt gepakt.