AMSTERDAM – De verschijnselen die optreden bij een bijna-doodervaringen worden mogelijk veroorzaakt door serotonine. Dat beweren Duitse wetenschappers.

Intense beelden zoals een helder wit licht aan het einde van een tunnel kunnen ontstaan onder invloed van serotonine, een neurotransmitter die invloed heeft op stemming, waarneming en gehoor.

Vlak voor de dood wordt het brein waarschijnlijk overspoeld door een grote dosis serotonine. Dat meldt New Scientist op basis van onderzoek aan de Charité Universiteit in Berlijn.

Verdovingsmiddelen

De Duitse wetenschappers gaven ratten een overdosis verdovingsmiddelen en maakten tegelijkertijd hersenscans van de dieren. Uit het onderzoek bleek dat de dosis serotonine in hun brein vlak voor hun dood verdrievoudigde.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Neuroscience Letters.

Intens

Volgens hoofdonderzoeker Alexander Wützler is het op basis van de onderzoeksresultaten aannemelijk dat ook in het menselijk brein een grote dosis serotonine wordt aangemaakt vlak voor het moment van sterven.

Dit zou volgens hem verklaren waarom mensen na een bijna-doodervaring vaak beweren dat ze intense beelden en geluiden hebben gehoord.

Ratten

Andere wetenschappers zijn nog niet overtuigd door de onderzoeksresultaten, vooral omdat het gaat om een experiment met ratten.

“Je kunt moeilijk zomaar beweren dat ratten ook bijna-doodervaringen meemaken”, verklaart wetenschapper Jakob Howhy van de Monash Universiteit in Melbourne in New Scientist.