AMSTERDAM – Het is mogelijk om het menselijk vermogen tot liegen te hinderen door het brein bloot te stellen aan magnetisme. Dat hebben wetenschappers uit Estland aangetoond.

Bij het vertellen van een leugen maken we gebruik van het dorsale gedeelte van de prefrontale cortex, een hersengebied dat belangrijk is voor cognitieve en emotionele functies, zoals beslissingen nemen en vooruit plannen.

Wanneer de hersenactiviteit in dit gebied wordt gedempt doormiddel van transcraniale magnetische stimulatie hebben mensen minder snel de neiging om een leugen te vertellen. Dat meldt New Scientist op basis van onderzoek aan de Universiteit van Tartu in Estland.

Kleur

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door proefpersonen tijdens een experiment de kleur van een afbeelding op de computer te laten beschrijven ten overstaan van een interviewer.

De deelnemers aan het experiment mochten zelf besluiten om de waarheid te vertellen of een leugen. Bij sommige proefpersonen werd het dorsale gedeelte van de prefrontale cortext gestimuleerd met magneten, zodat de hersenactiviteit in dit gebied afnam. Bij de overige deelnemers stelden de wetenschappers andere hersengebieden bloot aan magnetisme.

Minder leugens

Uit de studie bleek dat mensen er veel minder vaak voor kozen om een leugen te vertellen als hun prefrontale cortex werd gestimuleerd. Stimulatie van andere hersendelen had geen invloed op het aantal leugens dat ze vertelden.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Brain Research.

Misleiden

Het is nog onduidelijk waarom mensen minder leugens vertellen als de hersenactiviteit in de prefrontale cortex wordt gedempt.

"Het dorsale gedeelte van de prefrontale cortex is in ieder geval betrokken bij misleiding, maar de exacte rol van het hersendeel blijft nog onduidelijk", verklaart de Nederlandse wetenschapper Bruno Verschuere van de Universiteit van Amsterdam, die overigens niet bij het onderzoek was betrokken.