Zaterdag 2 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Vrouwelijk orgasme blijft evolutionair mysterie

AMSTERDAM – Australische onderzoekers hebben met een uitgebreid onderzoek een populaire theorie over de evolutionaire basis van het vrouwelijk orgasme onderuit gehaald.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

De seksuele climax bij vrouwen is zeer waarschijnlijk niet toevallig ontstaan als evolutionair bijproduct van het mannelijk orgasme, zoals sommige wetenschappers vermoeden.

Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de Universiteit van Queensland onder duizenden tweelingen, zo meldt Wired.com. Daarmee blijft het ontstaan van het vrouwelijk orgasme een evolutionair raadsel.

Penetratie

In tegenstelling tot de functie van mannelijk orgasme – dat ervoor zorgt dat mannen meer seks willen hebben en zich dus meer voortplanten – is het nut van het vrouwelijk orgasme veel minder duidelijk.

Eén op de tien vrouwen bereikt nooit een orgasme. Daarnaast komen veel vrouwen tot een hoogtepunt door stimulatie van de clitoris en niet door penetratie. Als het vrouwelijk orgasme was ontstaan om de voortplanting te stimuleren zou dat andersom moeten zijn.

Biologie

Steeds meer wetenschappers gaan daarom uit van de theorie dat het vrouwelijk orgasme geen specifiek doel heeft. De seksuele climax zou simpelweg zijn ontstaan doordat vrouwen een groot gedeelte van hun biologie delen met mannen, voor wie het orgasme wel erg belangrijk is. Kortom: het vrouwelijk orgasme zou een doelloos bijproduct van de menselijke evolutie zijn.

Maar als het vrouwelijk orgasme evolutionair verwant is aan het mannelijk orgasme zouden tweelingen met verschillende geslachten een vergelijkbare orgasmische functie moeten hebben.

Broers

Uit het Australische onderzoek onder 1803 twee-eiige tweelingen met een verschillend geslacht en 2287 tweelingen met hetzelfde geslacht bleek echter het tegendeel. De functie van broers kwam vaak overeen en de beleving van het orgasme bij zussen vertoonde ook overeenkomsten.

Maar bij tweelingen met verschillende geslachten bleek er geen enkele relatie tussen hun orgasme, terwijl ze evenveel genetisch materiaal delen als de andere twee-eiige tweelingen.

Tegenspraak

De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behavior.

“Deze resultaten zijn in tegenspraak met de theorie dat het vrouwelijk orgasme een bijproduct is van de mannelijke evolutie”, aldus hoofdonderzoeker Brendan Zietsch. “Er moet dus nog veel werk worden verzet, want de evolutionaire basis van het vrouwelijk orgasme is erg belangrijk, maar ook nog totaal onbekend.”

Aanbevolen artikelen