UTRECHT – Zonne-energiecentrales in China en India veroorzaken ernstige loodvervuiling met gevaar voor het milieu en de volksgezondheid als gevolg.

Het opwekken van zonne-energie wordt beschouwd als milieuvriendelijk. Uit nieuw onderzoek dat deze maand verschijnt in het blad Energy Policy blijkt echter dat dit niet altijd geldt.

Door een toename van zonne-energieopwekking zou in China en India 2,4 miljoen ton lood in het milieu terecht kunnen komen.

China en India hebben plannen de hoeveelheid zonne-energie die ze opwekken flink uit te breiden om moeilijk bereikbare gebieden van stroom te kunnen voorzien. China wil hiertoe 1,6 Gigawatt aan hun zonne-energiearsenaal toevoegen.

India legt de lat nog hoger met 12 Gigawatt. In totaal levert dit meer energie op dan nodig zou zijn om heel Nederland draaiende te houden.

Loodlek

Nadeel is dat door het slechte elektriciteitsnet van de landen loodbatterijen nodig zijn om de energie op te kunnen slaan. Loodmijnen en batterijfabrieken zijn er echter zo inefficiënt dat in China maar liefst 33 procent en in India 22 procent van het gebruikte lood het milieu in lekt.

Als beide landen hun huidige plannen doorzetten betekent dit dat een hoeveelheid lood het milieu in zal stromen die gelijk staat aan een-derde van de huidige wereldwijde loodproductie.

Loodvergiftiging

Dat het niet een probleem betreft dat louter in de toekomst ligt, blijkt uit de recente sluiting van 538 batterij- en loodverwerkingsfabrieken in China, vanwege massale meldingen van ernstige loodvergiftiging in de omgeving van de fabrieken.

De onderzoekers hebben enkel de situatie in China en India bestudeerd, maar geven aan dat een soortgelijke, aan zonne-energie gekoppelde vervuiling denkbaar is in andere landen met een slecht elektriciteitsnet, zoals de meeste ontwikkelingslanden.