UTRECHT - De ijskap op Groenland zal onder invloed van klimaatverandering en opwarming van de aarde minder ver smelten dan tijdens het vorige interglaciaal gebeurde.

In die periode, 130.000 tot 114.000 jaar geleden, was de zonne-intensiteit groter dan nu en was het ook 2 tot 4 graden warmer. Het is dan ook niet correct om vergelijkingen te maken tussen het vorige interglaciaal en de huidige tijd.

Dat hebben klimaatwetenschappers van de Universiteit Utrecht gepubliceerd op de website van het vakblad Nature Geoscience.

Zij berekenden met een weermodel het klimaat op Groenland tijdens de vorige opwarmingsperiode, zo maakte de universiteit maandag bekend.

Smeltwater

De ijskap op Groenland was tijdens de vorige periode tussen twee ijstijden 40 tot 70 procent kleiner dan nu. Het smeltwater van die ijsbergen zorgde ervoor dat de zeespiegel met 2,2 tot 4,5 meter steeg.

Maar dat zegt niks over de gevaren van de huidige klimaatverandering, aldus de wetenschappers, aangezien zonne-intensiteit en ander smeltgedrag toentertijd zorgden voor 45 procent van de totale krimp. Slechts ruim de helft van de afsmelting kwam dus door hogere temperaturen.