Zondag 29 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
wolf

Vrijwel zeker wolf in Nederland gezien

DUIVEN - Het is vrijwel zeker dat er vorig weekend een wolf heeft rondgelopen in de omgeving van het Gelderse Duiven.
Door ANP

Verschillende mensen hebben het dier gefotografeerd. Duitse wolvendeskundigen zijn er op grond van enkele van die foto's vrijwel zeker van dat het echt om een wolf gaat.

Dat heeft een woordvoerster van ARK Natuurontwikkeling vrijdag gezegd. Het was al bekend dat er in Duitsland vrij dicht bij de Nederlandse grens enkele roedels wolven leven.

Zwerver

Ecoloog en wolvenkenner Leo Linnartz van ARK denkt dat het om een zwerver gaat, die op zoek naar een nieuw territorium de grens is overgestoken. Dat zou volgens hem ook verklaren waarom er ondanks intensief speurwerk geen andere sporen van het dier bij Duiven zijn aangetroffen.

''Een wolf markeert zijn territorium met veel keutels op duidelijk zichtbare plekken. Een zwerver laat onderweg af en toe iets vallen en dan moet dat maar net daar in de buurt zijn.''

Duitsland

Een zwervende wolf leeft volgens Linnartz in een gebied van 200 tot 300 vierkante kilometer en legt per dag wel 50 kilometer af. Het is goed mogelijk dat de wolf weer is teruggezworven naar Duitsland, aangezien de polderomgeving van Duiven niet echt geschikt is voor wolven.

''Deze beesten hebben graag een halfopen landschap, begrensd met dichte bossen zoals het Reichswald in Duitsland. Daar leven zwijnen, reeën en herten, dus genoeg te eten, en ze kunnen er holen graven om hun jongen te verbergen. De Veluwe is bijvoorbeeld ook een geschikt gebied.''

Melden

ARK en de Duitse wolvendeskundigen zijn niet 100 procent zeker dat er een wolf bij Duiven liep. Ze roepen mensen die ook foto's hebben gemaakt op om die in te leveren. Wie denkt na vorig weekend een loslopende wolf in die omgeving te hebben gezien, kan zich ook melden.

''Zodra we over vervolgwaarnemingen beschikken is het alle hens aan dek. Dan gaan we met alle mogelijke deskundigheid dat gebied helemaal uitkammen'', aldus Linnartz.

Geen verrassing

Volgens de Gelderse wildkenner Gerrit Jan Spek van de Wildbeheereenheid Veluwe Noord West is het geen verrassing dat er in Nederland vrijwel zeker een wolf in het wild is waargenomen. Wolven zijn kilometervreters, aldus Spek.

Rond Berlijn en in andere delen van oostelijk Duitsland komen veel wolven voor. ''Een dier met een zender is daar de Poolse grens overgestoken en vervolgens door heel Polen getrokken. Als een ander dier besluit precies de andere richting op te lopen, komt het in Nederland uit'', aldus Spek.

Laatst

In het Noord-Brabantse Heeze werd in 1897 voor het laatst een wolf in Nederland gezien. Het dier was in de eeuwen daarvoor met grote voortvarendheid in heel Europa bejaagd, deels omdat de wolf vee van boeren roofde en deels uit angst, omdat de dieren mensen zouden aanvallen en opeten. Dat laatste is volgens wolvendeskundigen een fabel: wolven zijn banger voor mensen dan omgekeerd.

Aanbevolen artikelen