BAARN - Volgens Australisch onderzoek moeten ook mannen aan hun biologische klok denken. Kinderen van oudere vaders zijn namelijk gevoeliger voor autisme en schizofrenie.

Onderzoekers van het Queensland Brain Institute vergeleken het nageslacht van oudere muizen met dat van jongere soortgenoten.

Bij de jongen van oudere muizen ontbreken er vaker stukken DNA op hun chromosomen, of ze hebben juist dubbele stukken DNA, zogenaamde copynumbervariaties (CNV's).

Deze CNV's spelen een belangrijke rol in de genetische variatie tussen individuen. Daarnaast vormen ze de basis van verschillende mentale handicaps en ontwikkelingsstoornissen.

Hoger risico

Professor John McGrath: "We wisten al dat kinderen van oudere vaders een hoger risico lopen op het ontwikkelen van schizofrenie of autisme. Dit onderzoek laat zien dat biologische mechanismen hiervoor verantwoordelijk zijn."

In Australië lijdt bijna een op de honderd mensen aan schizofrenie. Zo'n een op de tweehonderd kinderen heeft autisme. Voor Nederland gelden vergelijkbare cijfers. Baby's van vaders van boven de vijftig hebben twee keer zoveel kans op deze hersenafwijkingen vergeleken met baby's van twintigers.

Steeds meer mensen stellen het ouderschap uit. Hierdoor zullen afwijkingen gerelateerd aan de leeftijd van de vader waarschijnlijk vaker gaan voorkomen. Ook mannen moeten dus aan hun biologische klok denken.

Gevolgen volksgezondheid

Dit onderzoek kun je uiteraard niet op mensen uitvoeren. Maar de impact van later vaderschap op de gezondheid van kinderen heeft belangrijke gevolgen voor de volksgezondheid. De studie van het Queensland Brain Institute plaveit de weg voor nader onderzoek naar de invloed van de leeftijd van vaders op afwijkingen aan de hersenen.