Woensdag 29 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Koraal

Koraalonderzoek moet leiden tot zonnebrandpil

AMSTERDAM – Een uitgebreid onderzoek naar koraal en algen kan mogelijk leiden tot de ontwikkeling van zonnebrand in tabletvorm. Dat melden Britse wetenschappers.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

De onderzoekers van King’s College hebben een stof ontdekt waarmee koraal zich wapent tegen de ultraviolette straling van de zon.

Ze zijn van plan om deze stof na te maken in het laboratorium. Dat zou uiteindelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van een pil die de huid en ogen van mensen beschermt tegen de zon, zo meldt de Britse krant The Guardian.

Ogen

“We zijn erg dicht bij het moment waarop we de beschermende stof kunnen reproduceren in een laboratorium”, verklaart hoofdonderzoeker Paul Long. “Misschien kunnen we de eerste testen binnen twee jaar al uitvoeren. Uiteindelijk willen we een nieuw soort zonnebrand voor mensen ontwikkelen, waarschijnlijk in de vorm van een tablet.”

Koraal is een organisme dat vaak in symbiose leeft met algen. De algen maken door middel van fotosynthese voedsel voor het koraal. In ruil daarvoor worden de afvalstoffen van het koraal door de algen opgenomen.

Kwetsbaar

Om de fotosynthese mogelijk te maken, moet koraal in ondiep water leven. Daardoor is het organisme extra kwetsbaar voor zonlicht.

“Wat we hebben ontdekt, is dat algen die in het koraal leven een stof produceren die waarschijnlijk door het koraal worden omgezet in een soort zonnebrand”, aldus hoofdonderzoeker Long. “Als we precies nagaan hoe deze stof wordt gecreëerd, kunnen we dit proces op een biosynthetische manier nabootsen.”

Testen

Volgens Long is het zeer waarschijnlijk dat het onderzoek uiteindelijk zal leiden tot de productie van een zonnebrandpil.

“Als je zo’n tablet inneemt, zal de stof zich verspreiden in je huid en ogen", aldus Long. "We moeten een dergelijke medicijn natuurlijk uitgebreid testen, maar ik denk dat de pil binnen vijf jaar op de markt kan zijn.”

Aanbevolen artikelen