Zondag 3 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Tandartsboor onnodig door nieuwe vloeistof

UTRECHT – Gaatjes in tanden herstellen zonder te boren. Dankzij een nieuwe vloeistof kunnen tandartsen binnenkort pijnloos tandbederf bestrijden.

Naar schatting zijn 2,5 miljoen mensen in Nederland bang voor de tandarts.

Voor deze mensen, maar ook voor anderen, wordt een bezoek aan de tandarts binnenkort minder vervelend, dankzij een nieuwe vinding van onderzoekers van de Universiteit van Leeds waarmee tandschade door zuuraanvallen kan worden hersteld.

Tandbederf

De bacteriën in tandplak zetten de suikers in ons voedsel om in zuur. Dit zuur lost de mineralen op waaruit onze tanden bestaan, waardoor microscopisch kleine gaatjes ontstaan.

Als dit tandbederf doorzet komen er steeds meer gaatjes en worden ze ook steeds groter. Uiteindelijk moet een beschadigde tand dan hersteld worden door het beschadigde deel weg te boren en de tand te vullen.

De angst voor dit boren houdt veel mensen weg bij de tandarts. Ze negeren de eerste signalen van tandbederf en zelfs de pijn die vergezeld gaat met cariës in een vergevorderd stadium. Als ze uiteindelijk toch een bezoek aan de tandarts aandurven, rest deze soms alleen het trekken van de tand als optie.

Reparatie

De vloeistof die de wetenschappers ontwikkelden kan worden aangebracht op een beschadigde tand, waarna het in de microgaatjes kruipt. Daar aanwezig wordt de vloeistof vanzelf omgezet in een gel die calcium aantrekt, waardoor de mineralen van een tand van binnenuit hersteld worden.

De onderzoekers verwachten dat de nieuwe aanpak ervoor zal zorgen dat mensen sneller geneigd zijn naar de tandarts te gaan, omdat hun angst voor boren wordt weggenomen.

Als de nieuwe ontwikkeling de laatste tests doorstaat, zal hij over twee tot drie jaar door tandartsen worden gebruikt.

Aanbevolen artikelen