AMSTERDAM – Braziliaanse wetenschappers hebben waarschijnlijk een ondergrondse rivier ontdekt die evenwijdig loopt aan de Amazone.

De waterstroom bevindt zich ongeveer 4000 meter onder de grond, recht onder de Amazone. Onderzoekers van het Nationaal Observatorium in Brazilië vermoeden dat de onderaardse rivier ook ongeveer even lang is als de Amazone: ruim 6000 kilometer. Dat meldt persbureau AP.

De rivier heeft inmiddels de naam Hamza gekregen en is daarmee vernoemd naar zijn ontdekker,  hoofdonderzoeker Valiya Hamza.

Afvoersysteem

Het bestaan van de ondergrondse waterstroom naast de rivier de Amazone betekent volgens de wetenschapper dat het regenwoud in het Amazonegebied niet één maar twee afvoersystemen heeft.

De onderzoekers kwamen de onderaardse rivier op het spoor door de temperatuur te meten in 241 inactieve oliebronnen uit de jaren 70 en 80. Op basis van de temperatuursverschillen konden ze de bewegingen van water op 4000 meter onder de grond in kaart brengen.

Beginfase

De bevindingen zijn gepresenteerd op een bijeenkomst van de Brazilian Geophysical Society in Rio de Janeiro.

Het onderzoek naar de ondergrondse rivier bevindt zich pas in de beginfase. Pas in 2014 kan de ontdekking waarschijnlijk definitief worden bevestigd. Over de precieze invloed van de verborgen rivier op het klimaat in de Amazone wil onderzoeker Hamza dan ook nog geen uitspraken doen.