BAARN - Mannen kunnen wel degelijk biseksueel zijn, in tegenstelling tot wat eerdere onderzoeken uitwezen. Dat melden onderzoekers van de Northwestern University of Illinois.

De wetenschappers bestudeerden honderden mannen, waaronder hetero-, homo- en biseksuelen. Een voorwaarde voor de biseksuele mannen was dat ze minimaal twee relaties met een man en twee met een vrouw moesten hebben gehad in het verleden.

De drie groepen zijn gevraagd om te kijken naar erotische beelden waarin zowel vrouwen als mannen voorkwamen. Tijdens de vertoning werd de opwinding gemeten. Het blijkt dat zowel beelden van mannen als vrouwen opwindend waren voor de biseksuele mannen.

Bevestiging

"Voor biseksuele mannen zijn de resultaten waarschijnlijk niet verrassend", aldus onderzoeker Allen Rosenthal. "Maar deze studie is een bevestiging voor hen die zich niet begrepen voelden door eerdere onderzoeken en het gevoel hadden dat de wetenschap hen niet steunde."

Uit eerdere onderzoeken kwam naar voren dat de biseksuele man niet bestaat. In 2005 concludeerden onderzoekers dat het onmogelijk was voor mannen om van zowel mannen als vrouwen opgewonden te raken. Zo werd mannelijke biseksualiteit afgedaan als een illusie.

Strengere selectie

De methode die gebruikt werd bij de onderzoeken waarop de wetenschappers uit 2005 zich baseren, is vergelijkbaar met de methode van het recente onderzoek. Het verschil zit in de strengere selectie van proefpersonen tijdens het laatste onderzoek.

In eerdere onderzoeken raakten 'biseksuele' mannen slechts opgewonden bij beelden van alleen vrouwen of mannen, maar niet bij beide.