AMSTERDAM – Vrouwelijke zebravinken gaan bij het kiezen van hun partner vooral af op karakter. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt.

Vrouwelijke zebravinken die avontuurlijk zijn ingesteld hebben een voorkeur voor mannetjes die ook nieuwsgierig en extravert zijn. Het uiterlijk van de mannetjes speelt bij de partnerkeuze van de vrouwtjes nauwelijks een rol.

Dat meldt nieuwssite Physorg.com op basis van onderzoek aan de Universiteit van Exeter.

Volgens de wetenschappers bieden de studieresultaten voor het eerst bewijs voor de theorie dat niet-seksuele eigenschappen ook een rol spelen bij de partnerkeuze van dieren.

Persoonlijkheid

“Dit is een sterk bewijs voor het feit dat vrouwtjes de persoonlijkheid van hun mannelijke partner belangrijker vinden dan zijn uiterlijk”, aldus hoofdonderzoekster Sasha Dall.

“Uit het onderzoek blijkt dat het erg belangrijk is dat de karakters van partners bij elkaar aansluiten”, aldus Dall. “Als we het over mensen hebben, zijn we het daar waarschijnlijk allemaal over eens, maar bij dieren wordt hier nog vaak aan voorbij gegaan.”

Observeren

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door de persoonlijkheden van 150 zebravinken in kaart te brengen. Hierbij werd vooral gekeken naar de mate van avontuurlijkheid.

Vervolgens gaven de onderzoekers steeds één vrouwtje de kans om twee mannetjes te observeren, die een onbekend object verkenden.

Kooi

Uiteindelijk werd dit vrouwtje in een kooi bij de twee mannetjes gelaten. Uit het onderzoek bleek dat avontuurlijke vrouwtjes bovengemiddeld vaak interesse toonden in de meest nieuwsgierige en zelfverzekerde van de twee mannetjes, ongeacht zijn uiterlijk.

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat zebravinken die overeenkomstige persoonlijkheden hebben samen meer jongen verwekken dan koppels met verschillende persoonlijkheden.