MOSKOU - Rusland houdt de Sojoezraketten voorlopig aan de grond. Dat heeft een ruimtevaartfunctionaris donderdag tegen het Russische persbureau Interfax gezegd.

De aanleiding is de mislukte lancering woensdag van een onbemand ruimteschip dat voorraden naar het internationale ruimtestation ISS zou brengen.

De capsule, een Progress M-12M, kwam niet in een goede baan om de aarde en is waarschijnlijk in Siberië neergestort. Het ruimtevaartuig zou ongeveer 3,5 ton aan goederen voor het ISS aan boord hebben gehad.

Sinds de laatste vlucht van het Amerikaanse ruimteveer de Atlantis vorige maand zijn de Sojoezraketten de enige mogelijkheid om astronauten naar en van het ISS te brengen. De volgende lancering van een Sojoezraket is voorzien voor 22 september.

Veiligheidscontroles

Voor vrijdag is de lancering van een navigatiesatelliet gepland, maar het zal van veiligheidscontroles afhangen of die doorgaat, liet de Russische ruimtevaartorganisatie weten.

Een andere geplande Sojoezmissie is die van de Nederlandse astronaut André Kuipers. Hij gaat in december voor 6 maanden naar het ISS. Het is nog te vroeg om te zeggen of het Russische besluit van donderdag gevolgen heeft voor Kuipers' missie, verklaarde een woordvoerster van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, de werkgever van de Amsterdammer.