AMSTERDAM – De Egyptische koningin Hatsjepsoet werd mogelijk ernstig ziek door een zalfje dat ze regelmatig op haar huid smeerde. Dat beweren Duitse wetenschappers.

De onderzoekers van de Universiteit van Bonn hebben de kankerverwekkende stof benzopyreen aangetroffen in een flesje met een primitieve huidlotion uit het oude Egypte.

Volgens een inscriptie op de buitenkant was de flacon ooit eigendom van Hatsjepsoet. Dat meldt nieuwssite Discovery News.

Gevaarlijk

“We weten al lange tijd dat Hatsjepoet kanker had en mischien zelfs is gestorven aan deze ziekte”, verklaart onderzoeker Michael Höveler-Müller. “Nu hebben we de mogelijke oorzaak achterhaald.”

“Benzopyreen is één van de meest gevaarlijke stoffen die we kennen”, aldus zijn collega Helmut Wiedenfeld. “Als de koningin een chronische huidaandoening had en er op korte termijn verbetering optrad door deze zalf, heeft ze zichzelf mogelijk jaren blootgesteld aan een hoog risico op kanker.

Inhoud

Het flesje met de huidlotion is al jaren eigendom van de Universiteit van Bonn. Het was lange tijd onduidelijk waar de inhoud voor werd gebruikt.

Bij een uitgebreid onderzoek werden aan de binnenkant van de fles naast benzopyreen grote hoeveelheden palmolie aangetroffen, maar ook vetten die verzachting kunnen brengen bij huidaandoeningen.

“Het is nu duidelijk dat de flacon een soort huidlotion bevatte of zelfs een medisch zalfje voor de behandeling van bijvoorbeeld eczeem”, aldus Höveler-Müller.

Mummie

Hatsjepsoet was één van weinige vrouwelijke farao’s in Egypte. Ze regeerde ongeveer 22 jaar, langer dan alle andere vrouwelijke monarchen.

Niet alle wetenschappers zijn er echter van overtuigd dat Hatsjepsoet uiteindelijk stierf door de gevaarlijke stoffen in het huidzalfje dat ze gebruikte.

In haar gemummificeerde lichaam zijn weliswaar kankercellen gevonden. Maar het verband met het huidzalfje kan pas defintief worden aangetoond als in het lichaam ook sporen van benzopyreen of andere stoffen uit de fles worden aangetroffen.