UTRECHT - Nederland telt één Prof. Dr Mr Ir en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vreest dat hij de allerlaatste zal zijn.

''Door het huidige kabinetsbeleid is het nagenoeg onmogelijk om verder te studeren. Denk aan de langstudeerboete, het stopzetten van de studiefinanciering voor masterstudenten en de afschaffing van de huurtoeslag", zei LSVb-voorzitter Pascal ten Have dinsdag.

In de rubriek next question van dagblad nrc.next stond dinsdag een lezersvraag over het aantal ‘professor meester doctor ingenieurs’ dat Nederland telt. Het antwoord is één: Sicco Santema, hoogleraar aan de TU Delft.

Santema studeerde rechten (Mr) en technische bedrijfskunde (Ir), hij schreef een proefschrift over kapitaalgoederen (Dr) en Prof. kwam toen hij hoogleraar aan de TU Delft werd.

Geen langstudeerder

''Ik ben geen echte langstudeerder hoor", benadrukt Santema. ''Ik heb 5,5 jaar gestudeerd en 2,5 jaar promotie gedaan. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie ook nog in studentenverenigingen gezeten."

Volgens Ten Have is het voor huidige studenten heel lastig om meerdere studies te volgen. Zo moet vanaf volgend collegejaar 3000 euro boete betaald worden als er meer dan een jaar vertraging is opgelopen tijdens de bachelor- of masterstudie.

Hoewel de studenten fel hebben gestreden tegen deze langstudeermaatregel - onder meer met een grote demonstratie op het Malieveld in Den Haag - voerde staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) de maatregel deze zomer toch door.