AMSTERDAM – Een Amerikaanse wetenschapper heeft tijdens een expeditie in Indonesië een nog onbekende reuzenwesp ontdekt.

De wesp is ruim vier centimeter lang en heeft kaken die groter zijn uitgevallen dan zijn voorpoten. Het is daardoor onduidelijk of en hoe het dier zich precies over de grond kan voortbewegen. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Het bijzondere insect is ontdekt door onderzoekster Lynn Kimsey van de Universiteit van Californië. Ze wil het dier vernoemen naar een mythisch wezen met de naam Garuda uit de Indonesische mythologie.

Zoektocht

De reuzenwesp komt voor in het Mekongga-gebergte op het Indonesische eiland Sulawesi. Maar het dier is erg zeldzaam. Bij haar zoektocht op het eiland trof Kimsey slechts zes exemplaren van de wesp aan.

Binnenkort wordt er een mijn aangelegd in het gebied. Volgens Kimsey is de kans groot dat het reuzeninsect dan zal uitsterven.

Vogelspinnen

Overigens is de reuzenwesp uit Indonesië niet de grootste wesp ter wereld. In Zuid Amerika leeft een wesp met de naam Pepsis formosa die maarliefst zes centimeter lang kan worden. Dit insect jaagt op vogelspinnen.