BAARN - Duitse onderzoekers hebben speurhonden getraind in het herkennen van longkanker. De beestjes roken bij 71 procent van de longkankerpatiënten een tumor.

Dat meldt het European Respiratory Journal.

De onderzoekers trainden vier honden, twee Duitse herders, een Oostenrijkse herder en een labrador, om de longkanker op te sporen.

Er werd met drie groepen gewerkt: 110 gezonde mensen, 60 mensen met longkanker en 50 mensen met een chronische longaandoening. Iedereen moest in een buisje blazen waar een stukje fleecestof in zat. De honden roken eraan en moesten daarna gaan zitten bij de longkankerpatiënten.

Iets in de adem

In71 procent van de gevallen gingen de honden bij de juiste personen zitten. Dokter Thorsten Walles, een van de onderzoekers: "In de adem van longkankerpatiënten zitten waarschijnlijk andere componenten dan in die van mensen met een chronische longaandoening of bijvoorbeeld rokers.""

"De hond herkent deze en kan zo al in een vroeg stadium helpen longkanker opsporen." Het probleem is dat de wetenschappers niet precies weten op welke stof in de tumor of antistof in het lichaam de honden aanslaan. En dat is net wat ze moeten weten om een screeningsprogramma op te kunnen zetten; anders zijn de resultaten te variabel.

Het is dus niet waarschijnlijk dat er op korte termijn honden in het ziekenhuis te vinden zijn. "Toch is het een grote stap vooruit", vindt Walles. "We weten nu vrijwel zeker dat er aantoonbare antistoffen zijn te vinden bij longkankerpatiënten."

Elektronische neus

In de toekomst willen de onderzoekers een 'elektronische hondenneus' ontwikkelen die hetzelfde kan als de echte hondenneus, maar betrouwbaarder is. Om dit te kunnen realiseren, moet er dus nog wel worden vastgesteld wat de honden precies ruiken.

Honden als 'kankerherkenners' kwamen voor het eerst in het nieuws in 1989. Verschillende onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat de viervoeters meerdere kankersoorten kunnen ruiken.

Zo ontdekten Zweedse onderzoekers dat honden baarmoederkanker kunnen ruiken en toonde een Japanse studie aan dat je een hond kunt trainen op het ruiken van darmkanker.