Maandag 4 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Onderzoekers creëren muggenplaag

WAGENINGEN - Onderzoekers van de Universiteit Wageningen hopen eind deze week een muggenplaag te creëren.
Door: ANP

Honderdduizenden muggen worden nu gekweekt in speciale tenten en worden losgelaten als ze volgroeid zijn. Daarop gaan de onderzoekers kijken hoe ver ze vliegen.

De plaag zou eigenlijk vorige week al nagebootst worden, maar door de lage temperaturen van de laatste tijd, groeien de muggenlarven trager dan verwacht.

Broedplaatsen

De onderzoekers hebben rondom de tenten vijftig vallen geplaatst, op afstanden van 250 tot 400 meter van de broedplaatsen.

Doel is om te bepalen hoe ver de muggen vliegen in een open gebied zonder belemmeringen als huizen of bosjes. Later gebeurt nog een tweede proef waarbij gekeken wordt hoever muggen vliegen als ze onderweg struiken en bosjes en andere obstakels tegenkomen.

Planologen

De kennis die opgedaan wordt door dit experiment is belangrijk voor planologen. Zo kan bijvoorbeeld vastgesteld worden hoe ver een waterberging -een plek waar muggen welig tieren- verwijderd moet zijn van een woonwijk om niet voor overlast te zorgen.

Ook wordt mogelijk duidelijk of bosjes of struiken tussen de waterberging en de woonwijk de overlast van muggen kunnen verminderen.

Koud weer

De gevreesde muggenplaag die begin deze maand verwacht werd, is vooralsnog uitgebleven. ''Dat komt omdat de temperaturen lager waren dan verwacht'', verklaarde Wagenings zoetwaterecoloog Piet Verdonschot.

''De voorbije tien dagen lagen de temperaturen tussen de 16 en de 18 graden Celsius. Pas als het een paar dagen na elkaar 20 graden of warmer is, gaan de muggen weer vliegen.''

Ook de vele regen en de voor muggen relatief harde wind zorgden ervoor dat de beestjes zich gedeisd hielden.

Meldingen

''Als het harder waait dan 1 meter per seconde, houden muggen zich schuil'', aldus Verdonschot. ''We hebben wel wat meldingen gehad van overlast van muggen, maar veel minder dan verwacht.''

Het is overigens wel mogelijk dat we alsnog een muggenplaag krijgen, maar daarvoor moet het wel een aantal dagen na elkaar warm zijn, zodat de larven goed tot ontwikkeling kunnen komen en zich kunnen ontpoppen tot muggen.

Wespen

Ook wespen lijken de laatste tijd minder overlast te geven. ''Maar dat kan ook subjectief zijn'', aldus een woordvoerder van het Kenniscentrum Dierplagen. Hoeveel wespen er zijn, wordt niet geregistreerd.

''Wespen zoeken in deze periode naar zoetigheid. Als mensen op een terras zitten en drankjes drinken, komen ze daarop af. Maar met het weer van de afgelopen tijd zijn mensen niet geneigd om terrasjes op te zoeken.'' Wel is het zo dat wespen, net als andere insecten, actiever worden als de zon weer gaat schijnen.

Aanbevolen artikelen