Maandag 4 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Vrouw begrijpt verhaal beter dankzij de pil

AMSTERDAM – Een anticonceptiepil kan helpen om verhaalplots beter te onthouden. Vrouwen die de pil slikken, nemen uit een emotioneel verhaal meer belangrijke elementen op.
Door: NU.nl/Robin de Wever

Dat heeft de Californische wetenschapper Shawn Nielsen ontdekt. De psychobiologe publiceerde haar ontdekking in het septembernummer van Neurobiology of Learning and Memory.

Nielsen en haar collega’s lieten 34 vrouwen die de pil slikten en 35 vrouwen met een ‘natuurlijke’ menstruatiecyclus naar een slideshow kijken. De dia’s verbeeldden een emotioneel geladen verhaal. Een week later schreven ze op wat ze zich herinnerden.

De anticonceptiva-groep herinnerde zich het plot beter, terwijl niet-slikkers beter in details bleken te zijn. “Dit duidt op een verschil”, benadrukt Nielsen. “Niet op een tekortkoming. Geheugenstudies moeten voortaan opletten of een vrouw wel of niet aan de pil is.”

Emotionele slides

Op één eigenschap onderscheidden de groepen zich niet. Emotionele slides bleven telkens beter hangen dan neutrale.

Vorig jaar bleek dat het slikken van de pil de hersenen vergroot. Vooral de hersendelen voor communicatie, geheugen en sociale vaardigheden profiteren van die groei.

De negatieve bijwerkingen zijn mogelijk kwalijker. De pil kan het seksuele plezier drukken en zelfs seksuele dysfunctie veroorzaken.

Aanbevolen artikelen