BAARN - Verschillende websites maakten er afgelopen tijd melding van: hamburgers van McDonald’s zouden niet beschimmelen. Dit kon alleen maar veroorzaakt worden door de ongezonde aard van de burgers, zo meenden de websites.

De redactie van een populair-wetenschappelijk tijdschrift nam de proef op de som. De New Yorkse fotografe Sally Davies maakte gedurende 137 dagen elke dag een foto van een McDonald’s hamburger (met friet) en plaatste deze online.

Op de foto’s is te zien dat de hamburger wel uitdroogde maar niet beschimmelde of verrotte.

De resultaten werden doorgestuurd via sociale netwerken. Dat de hamburgers niet beschimmelden moest volgens veel bloggers betekenen dat ze erg ongezond zijn.

De hamburgers zouden volgens de bloggers niet bederven door de toegevoegde chemische conserveringsmiddelen of zout, die rijkelijk in de hamburger te vinden zouden zijn.

Zelf op onderzoek

Een medewerker van Weet Magazine ging op onderzoek uit en kocht twee burgers. Eén standaard hamburger en één zonder uitjes, saus en augurk.

Daarnaast werd er nog een hamburger met eigen ingrediënten in eigen keuken bereid. Hij bewaarde de hamburgers onder een papiertje in de keuken. Vervolgens nam hij er elke dag foto’s van.

Op de foto’s bleek dat de eerste dagen weinig bijzondere veranderingen zichtbaar waren. Daarna begonnen de hamburgers te schimmelen op het vlees en het broodje. Ook waren de burgers na een paar weken ontzettend uitgedroogd. Dat was zowel het geval bij de zelfbereide als de gekochte burgers.

Conclusie

McDonald’s hamburgers beschimmelen dus wel degelijk, net als alle andere burgers. Bijzonder is dat de schimmel na een paar weken niet groter werd; bij geen enkele burger. De laatste vier weken van het onderzoek veranderden de burgers nauwelijks.

Er is maar één reden te bedenken waarom het bederf niet verder ging: uitdroging. Zoals eerder gezegd waren de broodjes en het vlees na een paar weken keihard. Schimmels hebben een vochtige omgeving nodig om te kunnen groeien.

Waarschijnlijk zullen hamburgers die in een vochtigere omgeving worden bewaard meer schimmel vertonen. Het tegenovergestelde is ook aannemelijk: in een extreem droge omgeving is de schimmelconcentratie veel kleiner.
 
Echt gezond zijn de hamburgers van fastfoodketens natuurlijk niet; dat geldt ook voor een zelfgemaakte burger. Maar wanneer je verder gezond eet, is een hamburger op zijn tijd niet erg.