AMSTERDAM – Varende boten besteden veel energie aan het wegduwen van water. Een speciale laag op de boeg vermindert de weerstand.

Dat maakt varen soepeler en duurzamer, claimt een Amerikaanse universiteit.

De laag bestaat uit een metalen gatenkaas. Pompjes zorgen dat water op dezelfde snelheid de laag verlaat als waarop het binnenkomt. Zo neemt het de waterdruk voor de boot weg.

"Vergelijk het met een object aan een vishengel", vertelt ingenieur Yaroslav Urzhumov van de Duke University in North Carolina. "Zoiets door het water slepen voelt waar, zwaarder dan het object eigenlijk is. Dat komt doordat je óók water heen en weer sleept."

Voordelen

De voordelen van de ‘golfstopper’ zijn legio. Varen gaat soepeler, waardoor een motor of zeil minder energie hoeft te leveren. Het laten bewegen van de pompjes kost energie, geeft Urzhumov toe. Maar dat is minder dan de laag oplevert.

Ook onderzeeërs profiteren: zij kunnen zich relatief geruisloos voortbewegen. Nu verraadt de stroming die ze veroorzaken hun aanwezigheid nog. Amerikaanse onderzoeksbureau’s van het leger en de marine hebben het onderzoek gesubsidieerd.

Papier

Van praktische toepassingen is voorlopig nog geen sprake. De vinding bestaat nu voornamelijk op papier. Hij werkt enkel met ‘bootjes’ ter grootte van een centimeter.

Maar, zo waarschuwt Urzhumov, mogelijk werken toekomstige golfstoppers ook bij grotere objecten. Bovendien hoeft de laag golven niet helemaal te stoppen. Een laag die de weerstand bij het varen enkel verlaagt, ligt binnen bereik.