AMSTERDAM – Een nieuw type medische sensor is zo dun en flexibel dat het op de huid kan worden geplakt. Gegevens over, bijvoorbeeld, de hartslag verstuurt het draadloos naar een computer.

Dat schrijven Amerikaanse en Aziatische wetenschappers in Science. Het printplaatje dat ze ontwikkelden lijkt op een tijdelijke tatoeage. Aanbrengen is eenvoudig: plak het op de huid en wrijf het in met water.

De sensor heeft een rubberen buitenkant en hecht voor ongeveer een dag. Hij kan veelzijdig worden ingezet: voor het meten van de spierkracht tot het oppikken van hersensignalen. Metingen met draden zouden dus deels overbodig kunnen worden.

Technisch gezien kan de sensor zelfs worden uitgerust met LED-lampjes en een radio-ontvanger. De vinding past in een bredere trend: een nieuwe generatie ‘huidelektronica’ is in aantocht. Bepaalde techniek is klein en buigzaam genoeg om op ons lichaam te plakken.

Strak

Niet iedere aaneenschakeling van transistors en geleiders werkt goed op de huid. Als de verbindingen tussen de onderdelen te ‘strak’ zijn, kan het materiaal breken.

Met software testen de onderzoekers verschillende ‘ontwerpen’ op stevigheid. Zo kunnen ze de techniek aanpassen op de elasticiteit en beweeglijkheid van de huid.

De wetenschapper achter het product, materiaalkundige John Rogers, claimt ook sensors met zonnecellen te kunnen maken. “Uiteindelijk kan ons werk de lijn tussen elektronica en biologie doen vervagen”, vertelt hij aan Science.