AMSTERDAM – Multiple sclerose (MS) wordt veroorzaakt door immuunfalen. Dat blijkt uit onderzoek van een internationale groep wetenschappers.

De groep ontdekte 29 nieuwe types genen die de kans op de ziekte verhogen.

Ze publiceerden hun vondst woensdag in het tijdschrift Nature.

Dat MS een auto-immuunziekte is, werd al langer vermoed. Deze ontdekking brengt zekerheid. Bij immuunfalen valt het afweersysteem het eigen lichaam aan.

De wetenschappers onderzochten het bloed van zowel MS-patiënten als ‘gezonde’ mensen. Ze ontdekten 29 voorheen onbekende gentypes die het risico op de ziekte verhogen. Daarmee breidden ze de lijst van risicogenen flink uit: van 23 naar 52.

Witte bloedcellen

Bepaalde genen bleken moeite hebben met de rijping van witte bloedcellen en de stofwisseling van vitamine D. Door MS raakt het zenuwweefsel van de hersenen en het ruggenmerg ontstoken.

Dat leidt tot de aanmaak van littekenweefsel op de zenuwen. Zenuwen gaan aanzienlijk minder goed functioneren, waardoor patiënten de controle over hun spieren verliezen.

Jonge volwassenen

Multiple sclerose is één van de meest voorkomende ziekten onder jonge volwassenen. Wereldwijd lijden er zo’n 2,5 miljoen mensen aan.

De ontdekking schept nieuwe mogelijkheden voor behandeling. MS-patiënten zouden baat kunnen hebben bij bepaalde stoffen uit kankermedicijnen, schrijft Reuters.