AMSTERDAM – IJsbergen uit het hoge noorden naar droge gebieden slepen is praktisch haalbaar. De truc is wel omslachtig, tijdrovend en duur.

Dat claimt het Franse softwarebedrijf Dassault woensdag. De strategie zou kunnen helpen droge gebieden in water te voorzien.

Het verhuizen van een berg voor de kust van Newfoundland (Canada) naar de Canarische Eilanden (voor Afrika) zou zeven miljoen euro kosten. De tocht zou bijna vijf maanden duren.

De berg kan onder een isolerende laag en met een sleepboot en een vlieger de Atlantische Oceaan bevaren. Bij een snelheid van 1,8 kilometer per uur slinkt de berg uiteindelijk 38 procent.
Het idee om ijs vanuit het noorden naar warme gebieden te slepen kwam in de jaren ’70 van de ingenieur Georges Mougin.

Zijn plan bleef jarenlang onuitgewerkt. Twee jaar geleden begon hij met Dassault Systems aan een computermodel om de verhuizing te simuleren. Met vijftien collega-ingenieurs becijferde hij de haalbaarheid.

Reguliere en verder doorontwikkelde tactieken als onzilting lijken echter meer haalbaar. Landen als Israël, Aruba en Saudi-Arabië gebruiken zeewater voor een aanzienlijk deel van hun watervoorziening.

Tegen Mougins plan zijn meer bezwaren. Zo zou in de praktijk een grotere berg nodig zijn dan tijdens de simulatie gebruikt werd. Ook is de vraag hoe hij het water van de berg naar de bevolking wil brengen. Wel is er waarschijnlijk voldoende ijs beschikbaar.

Bekijk video: