BAARN - Nieuw Amerikaans onderzoek suggereert dat mannen erectieproblemen kunnen krijgen wanneer zijn vrouwelijke parter te nauw bij zijn vriendenkring betrokken raakt.

De studie toont aan dat het sociale netwerk van een man invloed heeft op alle aspecten van zijn leven, inclusief zijn seksleven.

Opgenomen in vriendengroep
Sociologen Benjamine Cornwell van de Universiteit van Cornwell en Edward Laumann van de Universiteit van Chicago deden onderzoek naar het seksleven van 3000 mannen van tussen de 57 en 85 jaar. Ruim een kwart van de mannen gaf aan dat zijn vrouwelijke partner compleet was opgenomen in zijn vriendengroep en zich evenveel met hen bezighield als hij.

De wetenschappers ontdekten dat deze mannen maar liefst 92 procent meer kans hebben op erectieproblemen dan de mannen bij wie de vrouw zich niet met zijn vrienden bemoeit.

Geen angst voor ontrouw
De erectieproblemen komen niet doordat de betreffende man zich bedreigd zou voelen door de vriendschap; of zijn partner verdenkt van mogelijke ontrouw. Volgens de sociologen treden de erectiestoornissen vooral op door de eigen veranderde relatie met 'de jongens'. Mannen zijn bang zijn hun privacy, zelfcontrole en mannelijkheid te verliezen als hun partner goede vrienden wordt met zijn vrienden en boeten daardoor in aan zelfvertrouwen.

Prioriteit
De erectieproblemen kwamen het meest voor bij de groep mannen tussen de 57 en 64 jaar; waarschijnlijk doordat dat ook een levensfase is waarin veel andere zaken veranderen die invloed op het zelfvertrouwen hebben, zoals een aankomend pensioen. De sociologen stellen dat de mannen na hun 64e de prioriteiten in hun relatie verleggen, waardoor het seksleven minder beïnvloed wordt door de vriendengroep.

Cornwell: "Hoewel deze studie geen concrete bewijs levert voor de directe oorzaak van erectieproblemen of impotentie, geeft het wel meer inzicht in het mannelijk brein en de rol die zijn sociale netwerk hierin speelt."