AMSTERDAM - Britse artsen schenden patentrechten als ze zonder toestemming gentests van derden gebruiken. Daarmee riskeren ze forse claims.

Dat schrijft een adviesgroep van de Britse overheid.

De Human Genetics Commission adviseert medische organisaties om een helder beleid over intellectueel eigendom op te stellen.

Nu ontwikkelen nog veel ziekenhuizen tests op basis van het recept van derden. Ze kijken de techniek af en gaan daarbij uit van een ´stilzwijgende toestemming´.Zo kopiëren ze bijvoorbeeld de werkwijze om te ontdekken of iemand taaislijmziekte heeft.

Ethische bezwaren

Veel wetenschappers hebben ethische bezwaren tegen patenten op DNA-tests, schrijft The Telegraph. Ze vinden dergelijk auteursrecht te sterk lijken op patenten op het ´menselijk leven´ zelf. Bovendien zou het wetenschappelijk onderzoek en de keuzevrijheid van patiënten beknotten.

In de Verenigde Staten gaan bij patenttwisten grote sommen geld om. In Europa geldt het aanklagen van een ziekenhuis nog als onkies. Dat gaat veranderen, vermoedt Michael Hopkins, een expert aan de universiteit van Essex.

Hij voorspelt dat Amerikaanse pattenttwisten naar ons continent zullen overwaaien. Volgens hem zouden betere licentieregelingen artsen en commerciële partijen op één lijn kunnen brengen.

Genetisch directeur Gail Norbury van het Londense Guy´s Hospital noemt patenten op DNA-tests ´onacceptabel, schadelijk en onmogelijk om te verplichten´. Norbury was betrokken bij de totstandkoming van het Britse advies.

Eigen tests ontwikkelen zou volgens haar uitkomst kunnen bieden. "Mensen vinden altijd wel een uitweg."

Nederlandse ziekenhuizen

Of Nederlandse ziekenhuizen op dezelfde wijze patenten schenden is onduidelijk. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt niets te weten van dergelijke praktijken. "Wij controleren enkel geneesmiddelen, geen diagnostische middelen", verklaart een woordvoerder aan NU.nl.