
'Windmolenpark gunstig voor fauna'
Dat concludeert een onderzoeksteam dat de effecten van het offshore windmolenpark bij Egmond aan Zee op bodemdieren, vissen, vogels en zeezoogdieren onderzocht, meldt kennisinsituut Imares maandag.
Volgens de onderzoekers vormt een windmolenpark een nieuw natuurlijk leefgebied voor bodemdieren als mosselen en krabben en leidt zo'n park dus tot een hogere biodiversiteit. Voor vissen en zeezoogdieren is een windmolenpark een 'oase van rust in een relatief druk kustgebied'.
Jan-van-gent
Wel lijken diverse vogelsoorten zoals de jan-van-gent het park te mijden. Andere soorten, zoals meeuwen, lijken zich niets van de molens aantrekken. Aalscholvers worden zelfs vaker gesignaleerd.
"Ze kunnen er lekker opdrogen en vissen’’, aldus professor mariene ecologie Han Lindeboom maandag.
Het onderzoeksteam bestaat uit onderzoekers van Imares van het Wageningen Universiteit en Researchcentrum, adviesbureau Waardenburg en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en is uitgevoerd in opdracht van Noordzeewind, waarin Nuon en Shell verenigd zijn.
Andere locaties
Vogelbescherming Nederland waarschuwt ervoor dat dit onderzoek niet zomaar te vertalen is naar andere locaties.
''De plannen die er nu liggen, gaan over andere gebieden, waar andere vogels leven in andere aantallen. Bij elk nieuw park dat gebouwd wordt, moet goed gekeken worden naar wat voor vogels er hun rustplaats hebben en hun eten zoeken. Er moet wel genoeg ruimte overblijven waarnaar ze kunnen uitwijken’’, aldus een woordvoerster.
Greenpeace kan zich in grote lijnen vinden in de conclusies van Imares. ''Windparken op zee zijn een goede keuze wat betreft alternatieve energiebronnen. Je moet wel goed kijken waar je ze precies neerzet. Niet in natuurgebieden bijvoorbeeld’’.